Batterier till leksaksbilar

Idag drivs många leksaker och i synnerhet leksaksbilar och andra fordon av batterier. Vanligt är att de med hjälp av batterier kan låta och blinka om barnet till exempel trycker på en knapp eller liknande. Det vanliga är att leksaksbilarna kommer med batterier installerade vid köp men de håller sällan högsta kvalitet utan tar ganska snabbt slut och då kan det vara bra att ha batterier hemma för att kunna byta batterier i leksaksbilen när ljud- och ljusfunktionerna slutar att fungera. Vi ska här gå igenom några vanliga typer av batterier som kan vara bra att ha hemma i förrådet för att snabbt och smidigt kunna stoppa i nya batterier i leksaken och göra barnet nöjt och glatt igen.

Batterier i bilar och andra leksaker ser till att leksaken får ström till sina funktioner som exempelvis ljud och ljus.
Här vill vi hjälpa dig som behöver köpa batterier till dina barns leksaker. I till exempel bilar och andra fordon är batterier vanligt förekommande. Ström från leksakens batterier kan till exempel se till att leksaken låter, blinkar eller rör på sig.

Förutom batterier är det också bra att ha en passande skruvmejsel väl till hands då de flesta batterier monteras bakom en lucka som är fäst med skruvar för barnets säkerhet att inte själv komma åt batterierna. För detta rekommenderas en skruvmejsel med utbytbara så kallade bits för att kunna lossa alla typer av skruvar. På Biltema finns exempelvis prisvärda bitssatser som är bra att ha hemma och som innehåller det mesta som behövs för att öppna batteriluckor och egentligen allt annat som kan behövas skruvas i hemmet.

Knappcellsbatterier

Små, runda och silverfärgade så kallade knappcellsbatterier är vanliga i leksaker och klockor och finns i varierande storlekar. Vanliga storlekar i leksaksbilar och andra leksaker är LR44 och CR2032 och namnen kan vara svåra att förstå sig på så det bästa brukar vara att söka på internet efter vad som anges på leksaken för att hitta rätt batteri från fall till fall. För knappcellsbatteriet CR2032 så betyder C att det är ett litiumbatteri och R att batteriet är runt och de fyra siffrorna anger storleken där de två första, 20, anger diametern 20 millimeter och 32 anger höjden 3,2 millimeter.

CR2032 (SR2032)

CR2032 är ett populärt knappcellsbatteri är CR2032 som levererar spänningen 3,0 volt. Batteriet är ett runt litiumbatteri som är 20 millimeter i diameter och 3,2 millimeter högt. Batteriet finns även som silveroxidsbatteri och betecknas då som SR2032 vilket fungerar lika bra som CR2032. Det man kan betänka vad gäller silveroxid kontra litium är att batteriet med silveroxid har en högre kapacitet och håller längre än dess motsvarighet i litium vilket innebär att SR2032 (silveroxid) normalt är dyrare än CR2032 (litium). Vilket som är mest prisvärt hållbarhetsmässigt i förhållande till kostnaden kan variera men här behöver man då kolla på batteriets kapacitet som brukar anges i mAh (milliamperetimmar).

Batteriet CR2032 är ett vanligt knappcellsbatteri.
På bilden ser vi ett vanligt litium knappcellsbatteri, CR2032, som levererar 3 volt.

LR44 (LR1154, SR44, AG13)

LR44 är ett så kallat knappcellsbatteri som egentligen heter LR1154 där bokstaven L står för att batteriet är alkaliskt, R för att batteriet är runt och 44 lite oklart då det är en producentbeteckning. Måttet får vi fram från LR1154 där 11 är diametern i millimeter och 54 står för 5,4 millimeters höjd. Ett annat vanligt producentnamn på samma batteri är SR44 som då innebär att det är ett silveroxidsbatteri men med samma volttal (spänning) och diameter vilket fungerar lika bra som till exempel LR44. Volten som levereras från batteriet är 1,5 volt.

Klassiska batterier i typerna AAA, AA, C, D och PP3 (9V).
Här ser vi fem vanliga batterier som brukar användas i leksaksbilar. Från vänster till höger AAA, AA, C, D och PP3 (9V).

AA (LR06, LR6)

AA är det kanske mest vanliga batteriet som används i hushållet och även i lite större leksaker och i synnerhet större bilar som kanske är radiostyrda eller självgående på annat sätt. Storleken är 51 millimeters längd/höjd och 14 millimeter i diameter. Andra vanliga namn att hålla utkik på som kan kommuniceras på leksaker, i manualer och i webbutiker för batteriet AA är bland annat LR06 och LR6. De flesta AA-batterier som säljs är alkaliska vilket innebär att de inte är uppladdningsbara och en uppgradering från de tidigare brunstensbatterierna. Batterier av typen AA levererar spänningen 1,5 volt.

AAA (LR03, R03)

Trippel-a är lillebror till AA och har således en mindre storlek som innebär att de har längden 44,5 millimeter och diametern 10,5 millimeter. Spänningen ut är densamma som AA, det vill säga 1,5 volt. På grund av sin mindre storlek så används AAA ofta i små leksaker som inte har lika stor strömförbrukning som leksaker som använder det större AA-batteriet. Andra beteckningar som är detsamma som AA är till exempel LR03 och R03.

C-batteri (LR14, R14, HR14)

Ett C-batteri är ett stort runt batteri som är lika långt/högt som ett AA-batteri men betydligt tjockare. Längden/höjden är då 50 millimeter och tjockleken 26 millimeter i diameter. Används vanligen i lite större leksaker och i ficklampor. Andra namn på ett C-batteri är LR14, R14 eller HR14 och spänningen som levereras är 1,5 volt.

D-batterier (LR20, R20, HR20)

D-batteriet är större än C-batteriet och mäter hela 61,5 millimeter på längden/höjden och har diametern 34,2 millimeter. Används vanligen i riktigt stora leksaker och levererar 1,5 volt. Andra beteckningar för ett D-batteri är LR20, HR20 och R20.

Batterilåda med blandade batterier. Här finns bland annat AA, AAA och flera olika knappcellsbatterier.
Så här kan det se ut i batterilådan hemma hos en barnfamilj. På bilden ser vi klassiska AA och AAA från Biltema, CR2025 från GP och knappcellsbatterier från bland annat Kjell & Company och Varta.

9V-batteri (6LR61, 1604, PP3, 6F22)

Ett 9-volts-batteri är ett fyrkantigt batteri som är vanligt i radiostyrda fordon när det kommer till leksaker. Annars är kanske det absolut vanligaste användningsområdet för dessa batterier i brandvarnare. Storleken för ett 9V-batteri är 48,5 millimeters höjd, 26,5 millimeter i bredd och 17,5 millimeters djup. Som ni kanske redan räknat ut så är spänningen hela 9 volt. Andra vanligt förekommande namn för 9V är 6LR61, 1604, PP3 och 6F22.

Laddningsbara batterier (NiMH, Li-ion)

Laddningsbara batterier, även kallat uppladdningsbara batterier eller återuppladdningsbara batterier, är batterier som kan användas om och om igen genom att de laddas upp i en batteriladdare. För barnfamiljer med många barn och många leksaker som drivs av batterier kan snabbt kostnaden för att byta batterier i leksaker skena och bli en stor utgift för hushållet. I dessa lägen kan det vara klokt att fundera på att investera i en bra uppsättning laddningsbara batterier och en batteriladdare. Genom att man har flera uppsättningar laddningsbara batterier kan man hela tiden ha fräscha och uppladdade batterier i förrådet och glädjas år att man i längden har sparat mycket pengar på att använda uppladdningsbara batterier i stället för vanliga alkaliska batterier eller litiumbatterier. En vanlig typ av laddningsbart batteri är NiMH som står för nickel-metallhybridbatteri eller Li-ion som står för litium-jon-batteri. En annan variant kan vara att köpa leksaker med inbyggt uppladdningsbart batteri som laddas med exempelvis USB eller via vägguttaget.

Batteriladdare för laddningsbara batterier. Här AA (LR06, LR6)
Här ser vi en klassisk batteriladdare för laddningsbara batterier. I denna laddare laddas batteritypen AA (LR06, LR6). Batterier kan laddas flera hundra gånger vilket är ett mycket miljövänligt alternativ till vanliga alkaliska engångsbatterier.

Utöver den ekonomiska fördelen med batterier som laddas upp med en batteriladdare så är laddbara batterier en stor fördel för miljön som vi inte ska underskatta. Leksaker som förbrukar batterier är så klart en belastning för miljön men genom att använda batterier flera hundra gånger tack vare att de laddas upp i en batteriladdare så blir miljöbelastningen betydligt mindre.