Leksaksbilar i metall

Leksaksfordon i metall kännetecknas normalt av en hög kvalitet och många minns säkert leksaksbilar från barndomen då det var vanligare med metallbilar än bilar i plast. Idag är bilar i plast betydligt vanligare än bilar och andra fordon i metall vilket kan skapa huvudbry när man är inne i en leksaksbutik för att köpa kvalitativa leksaksbilar till sina barn. Det finns dock ett bra utbud av bilar i metall på marknaden men det gäller att veta vart man ska leta. Ett grundläggande tips är att gå efter tillverkare och nedan listar vi några exempel på tillverkare som tillverkar bilar i metall eller i en kombination av metall och plast. Ofta kan en bil vara i metall medan underredet, eller chassit, är i plast. Så var vaksam när du köper leksaksbilar i metall om de är i metall helt och hållet eller om det är en kombination så att du får en bil i det material du önskar.

Att klämma och känna på en bil innan köp är alltid att rekommendera, eller att produktbeskrivningen är tydlig i en webbshop, där du har möjlighet att säkerställa att bilen du önskar köpa uppfyller dina materialönskemål. Tänk dock på att leksaksbilar idag ofta består av en kombination av materialen plast och metall och att det är svårt att hitta metallbilar som helt och hållet har alla beståndsdelar som chassi och kaross i metall vilket var betydligt vanligare på 90-talet och dessförinnan. Leksaksbilar helt i metall är svåra att finnas som leksaker idag då dessa bilar brukar gå under kategorin modellbilar men vi skulle säga att kombinationen metall och plats är det absolut mest prisvärda alternativet när det kommer till kvalitativa leksaksbilar idag och då består ofta bilarna i metall med ett underrede, eller chassi, i plast.

För alla modell- eller leksaksbilar i metall är den vanligast förekommande tillverkningsmetoden formgjutning, eller pressgjutning (die casting eller die cast på engelska), där smält metall pressas in i en form under högt tryck. Metallerna som används för leksaksbilar är ofta zink och ibland i kombination med andra metaller som till exempel tenn, aluminium eller magnesium.

Majorette

Det franska varumärket Majorette har tillverkat leksaksbilar i metall sedan mitten av 60-talet och om man kollar i valfri låda med leksaksbilar oavsett om det är bilar från 90-talet, tidigare eller senare så finns där med största sannolikhet metallbilar märkta med Majorette under bilen. Kollar du på gamla bilar från din egen ungdom är bilarna ofta tillverkade i Frankrike men som mycket annat flyttades tillverkningen till Thailand och senare till Kina. Bilar från tidigare decennium är ofta helt i metall medan chassit (underredet) idag ofta är i plast. Något som sällan påverkar kvalitén men känslan att leka med en metallbil fullständigt i metall är så klart saknad.

Varumärket Majorette ingår idag i den stora leksakskoncernen Simba Dickie Group tillsammans med många andra välkända varumärken för leksaker och leksaksbilar som till exempel Dickie och BIG där den senare är känd över hela världen med sin klassiska Bobby Car som såg världens ljus redan 1972 på en mässa i Tyskland.

Leksaksbil i metall från Majorette. Bilen är en modell av Mercedes AMG G53.
Här ser vi en formgjuten leksaksbil i pressgjuten metall från varumärket Majorette. Bilen är en modell av bilen Mercedes AMG G63.

Kinsmart

Det kinesiska varumärket Kinsmart som ägs av företaget Kintoy tillverkar leksaksbilar i metall med ett underrede i plast som är vanligt förekommande idag. Kinsmart-metallbilar är idag vanligt förekommande och saluförs i många leksaksaffärer samt i webbutiker med leksaker. Trots att bilarna inte är helt i metall håller bilarna hög kvalitét och får ställas in under kategorin prisvärda leksaker med högt lekvärde. Bilarna har ofta dragmotor, så kallad pullback, och kan dras tillbaka för att sedan röra sig framåt, motorn är kraftig vilket ger leksaksbilar från Kinsmart en bra skjuts framåt vid lek. Kintoy har licenser med över 30 biltillverkare för att skapa autentiska leksaker modellerade av verkliga bilar som tillexempel Ford GT40, Mercedes-Benz Sprinter, Land Rover Defender eller Dodge RAM.

Hot Wheels

Även leksaksbilar från varumärket Hot Wheels får ställas till kategorin metallbilar trots att de ofta består av en kombination av plast och metall som är så vanligt idag. Hot Wheels är troligtvis det absolut vanligaste varumärket idag när det kommer till leksaksbilar och andra leksaksfordon och leksaker från Hot Wheels går i princip att hitta i alla butiker oavsett om man besöker en fysisk leksaksbutik eller handlar på nätet. Varumärket Hot Wheels grundades 1968 och ingår i Mattel Group som är en av världens största tillverkare av leksaker.