Modellbilar

Man brukar skilja på leksaksbilar och modellbilar men ibland är gränsen väldigt fin och vad sin är en modellbil och vad som är en leksaksbil kan vara upp till betraktaren. Generellt kan man säga att en modellbil är avsedd för att betraktas med ögat medan en leksaksbil är avsedd för lek. Ibland är modellbilar hållbara och robusta vilket innebär att de med fördel kan användas i lek men här ska vi nu fokusera på modeller avsedda för samling. En modellbil är precis som namnet antyder en modell av någonting och en modellbil är således ofta en modell, eller en så kallad replik eller replika, av en verklig bilmodell.

En modellbil är ofta en kopia av en verklig bilmodell. Här har vi en modellbil från Volkswagen.
En klassisk ”bubbla” från Volkswagen som modellbil.

Matchbox

Ett klassiskt varumärke när det kommer till modellbilar är Matchbox som grundandes i England 1953 men senare förvärvades av amerikanska Mattel som numera även står bakom populära varumärket Hot Wheels. Namnet Matchbox kommer ursprungligen från att kartongerna som bilarna förpackades i såg ut som tändsticksaskar som heter matchbox på engelska.

Solido

Ett annat populärt varumärke när det kommer till modellbilar är franska Solido som har tillverkat modellbilar i metall sedan 30-talet. Varumärket har en stor bredd av modellbilar som sträcker sig från kommersiella bilar, militärfordon, sportbilar och arbetsfordon. Modellerna tillverkas främst i skalorna 1/18, 1/43 och 1/64 och återförsäljare av modeller från Solido återfinns över hela världen.