Radiostyrda leksaksfordon

För större barn blir det alltmer populärt att leka med radiostyrda bilar och andra fordon eller farkoster som till exempel drönare. Radiostyrda fordon förkortas ofta med RC eller R/C vilket är en förkortning av engelskans ”radio control” eller ”radio controlled” som innebär att fordonet styrs och framförs över radio och radiofrekvenser med en kontrollenhet som sänder ut radiosignaler till fordonet för att tala om vilken funktion som ska aktiveras, tillexempel gas, broms, back eller sväng åt höger eller vänster. Utöver radiostyrda fordon finns det även bilar och drönare som kommunicerar över trådlösa Wi-Fi-nätverk vilket också är en typ av kommunikation via radiovågor genom luften.

En radiostyrd bil i form av en monster truck som framförs med en rattradio.
På bilden ser vi en radiostyrd bil i form av en monster truck, alternativt jeep, som kontrolleras med en så kallad rattradio.

Det var i början av 50-talet som de första radiostyrda leksaksbilarna såg dagens ljus och de var givetvis då mycket ovanliga och dyra och det är först på senare år som de radiostyrda leksakerna fått ett genombrott. Idag finns radiostyrda leksaker och radiostyrda bilar i alla prisklasser och storlekar. Allt från små bilar till stora bilar som kan kontrolleras av vuxna och där barnet själv sitter i och åker i fordonet.

Radiostyrda bilar

En radiostyrd bil är för de flesta barn en populär leksak och känslan av att framföra och själv kontrollera ett fordon är ofta förenad med stor tillfredsställelse och glädje i leken. Radiostyrda bilar är även populära leksaker för vuxna och det finns både utställningar och tävlingar där man framför radiostyrda bilar, flygplan och andra fordon tillsammans med andra.

Radiostyrda flygplan

Radiostyrda flygplan är kanske främst en leksak för äldre personer, ofta män, som flyger med radiostyrda flygplan på stora öppna fält. Det finns till och med speciella uppmärkta ”flygplatser” avsedda för lek med radiostyrda flygplan. Dessa flygplatser bedrivs och sköts ofta av lokala klubbar som har flygning med modellflygplan som sitt intresseområde. Det är sällan man köper radiostyrda flygplan, eller helikoptrar, för barn då det generellt sätt är betydligt svårare att manövrera flygande farkoster framför till exempel en radiostyrd rallybil.

Drönare

På senare år har det blivit omåttligt populärt med drönare och precis som andra farkoster som framförs med radiokommunikation så finns det drönare i alla storlekar och prisklasser och med varierad funktionalitet för separata användningsområden. Det finns egentligen flera stora användningsområden för drönare och det är nöjesflygning, fotografering, transport och tävling. Nöjesflygningen som är den vanligaste formen, speciellt för barn, görs med fördel med mindre avancerade drönare där man hela tiden är relativt nära drönaren och där drönaren finns på behörigt avstånd och är hållbar på ett sätt som gör att den tål mindre smällar och krascher. Dessa mindre drönare anpassade för barn har sällan någon kamera utan man framför hela tiden drönaren på ett sätt där man ser den med blotta ögat där man hela tiden befinner sig i närheten av drönaren.